Amazon ligt weer eens onder vuur. Het ene schandaal na het andere – niet dat het de consument uitmaakt – aangezien deze toch wel blijft bestellen bij de internetgigant. De webwinkel verkoopt kerstballen met daarop afbeeldingen van het verschrikkelijke concentratiekamp Auschwitsz.

Kerstballen

De foto’s van de kerstballen zijn te zien op Twitter. Hierop is onder meer de ‘Poort des doods’ te zien. De wachttoren en de hekken met prikkeldraad zijn te zien. De medewerkers op het account van Auschwitz Memorial was er als de kippen bij om te laten dat dit écht niet kan. Zo zou het “Verontrustend en respectloos” zijn. Kerstballen zijn niet de enige producten verkrijgbaar met een foto van Auschwitz daarop. Zo zijn er ook de gezellige producten als een muismat en een flesopener.

Nieuwe richtlijnen

Wat je jezelf af kan vragen is wie in godsnaam dit idee gedacht heeft. Wie het goedgekeurd heeft en waarom er überhaupt een markt voor is. Na enorm veel ophef op Twitter leek het Amazone wel een goed om het te veranderen. De online webwinkel heeft daarbij direct haar richtlijnen aangepast. Er is nu vermeldt dat producten die te linken zijn aan ‘menselijke tragedies’ niet meer zijn toegestaan.