Indien er windmolens in de buurt staan van woningen worden deze minder waard. Sterker nog, ze zijn al minder waard! Dit concluderen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Het prijsverschil kan oplopen van 7 tot 15 procent. Blijkbaar hebben bewoners liever geen enorme paal dat uitsteekt in hun achtertuin.

Vraagprijs

De huizen worden voor minder verkocht dan de vraagprijs. Daarnaast zijn de prijzen voor lager dan vergelijkbare huizen uit een regio zonder windmolen in de buurt. De prijzen stijgen ook minder snel in deze regionen. De wetenschap vertelt ons dat correlatie niet direct gelijk staan aan causaliteit, maar om dit puur op toeval te berusten is te makkelijk. Mensen willen eerder hun woning verkopen en dan komt vraag en aanbod weer om de hoek kijken.

Woningmarkt

De onderzoekers stellen dat één van de oorzaken een oververhitte woningmarkt kan zijn. Het zat er misschien ook wel aan te komen. Het kan voorkomen dat de markt verzadigd raakt in gebieden buiten de randstad. Windmolens bevinden zich meestal in deze gebieden en kan het als zodanig logisch bevonden worden dat hier de prijzen als eerste dalen. De reden doet er misschien niet toe, feit is wel dat de prijzen dalen van deze huizen.

Dan resteert de vraag wat wel vaker gesteld wordt bij de duurzame maatregelen van dit land. Willen we onze eigen welvaart en luxe opgeven ten koste van een gedeeltelijke verduurzaming van ons land. Wie zal het zeggen.