Je verwacht het bijna niet – de huizenprijzen gaan weer stijgen. Dat de prijzen stijgen is vanzelfsprekend en nu gaan ze zelfs nog harder stijgen dan eerst werd verwacht. Hoe dat mogelijk is, is niet exact duidelijk. De meeste mensen verwachten wel tot hun 50e bij hun ouders te wonen en geen enkele kans op een koophuis te maken. De meeste studenten zullen eerder een pensioen verwachten (hoewel dat ook niet zeker is) dan een koophuis.

Stikstofcrisis

De huizenprijzen gaan weer sterker omhoog door het grote woningtekort in Nederland. Dat de meeste bouwprojecten stilliggen door de stikstofcrisis zal daarbij helaas niet helpen. “Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen”, aldus woningmarkt econoom Carola de Groot van Rabobank.

Dit tekort zijn niet snel omgedraaid worden. We hebben natuurlijk te maken het aantal bouwvergunning dat niet uitgegeven worden door gemeentes; mede door de PFAS- en stikstofproblematiek.

Wat betekent dit voor starters en anderen die broodnodig een nieuwe woning willen. Dat zij dieper in de buidel mogen tasten of nog langer bij pap of/en mam wonen.