Wat is eigenlijk een Tiny house? Nou de naam verraad het eigenlijk al. Het is een extreem klein huis met zo weinig mogelijk woonlasten. Normaal gesproken heeft het huis maximaal zo’n 50 vierkante  meter woonoppervlak. De bedoeling is dat het wonen goedkoper en zuiniger zal zijn, al hoeft dat niet altijd het geval te zijn.

Wat maakt het goedkoop?

Om te beginnen kan je het huis zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan je ervoor kiezen om zelf lekker te klussen en zo bespaar je aanzienlijk wat kosten. Mocht je daar geen zin in hebben kan je gemiddeld een kant en klaar huis kopen voor zo’n 70.000 euro. Dan kan je ervoor kiezen om te investeren in duurzame zoals het opwekken van de eigen stroom en het recyclen van water. Dit wordt op lange termijn vanzelf terugverdiend. Het is echter de vraag  of je bereid bent om de eerste investering te doen omdat de kosten aardig kunnen oplopen. De doelgroep voor dit soort huizen zijn vaak duurzame typjes en de kans is groot dat jij als je geïntegreerd bent jij daaronder valt. Behalve het bouwen van het huis is de fundering meestal voordeliger doordat het een tijdelijke fundering is of omdat de woning op wielen te vervoeren is.

Wat zijn de gevaren?

De woningmarkt is één van de meest wisselvallige markten dat er bestaan(behalve in de randstad). De markt voor kleine huizen is zo nieuw dat niemand kan voorspellen of de waarde zal gaan stijgen of dalen. Dat is tevens het gevaar omdat het een investering kan zijn dat verlies op zal leveren. Indien de financiële kwestie niet belangrijk is en economisch winst niet is meegenomen in de berekening maakt dat toch niet uit. Vandaar de tip om niet in deze business te gaan om heel veel geld te gaan verdienen. De markt is te jong om daar voorspellende uitspraken over te doen. Klimaatverandering moet in ogenschouw genomen worden omdat de temperaturen de woningen minder leefbaar kunnen maken. Denk daarbij aan te sterk geïsoleerd woning met teveel glas waardoor de temperaturen te hoog worden in de zomer.

Conclusie.

Deze markt is gericht op een niche doelgroep die bewuster wil omgaan met het milieu en duurzaamheid. Het is zeker niet voor iedereen want je leeft natuurlijk met weinig ruimte en dat is niet iedereen gegeven. Wel is het te begrijpen dat als starter dit een prima uitkomst kan zijn aangezien de markt op hol geslagen is voor normale woningen. Klein kan heel fijn zijn mits je niet groot wonen wil behalve bij nood of ergens in de sloot.