Een speksteenkachel heeft naast hun luxueuze uiterlijk duidelijke voor en nadelen. Het komt voornamelijk neer op een prijs kwaliteit verhouding, waarbij de kwaliteit van de kachel de dure initiële investering dient terug te verdienen.

Nadelen van een speksteenkachel

Het grootste nadeel van de speksteenkachel is de relatief hoge prijs. Het is dus een flinke investering. Speksteen is één van de betere en tevens duurdere materialen van een kachel om van gemaakt te zijn. De prijs voor een dergelijk kachel schommelt al snel tussen de 5000 en 10.000 euro. Mocht dit te duur zijn en je interesse hebben in speksteen voor het uiterlijk is er een goedkopere optie, namelijk een kachel met alleen spekstenen buitenwand. Deze kachels gaan eventueel wel voor 2000-3000 euro over de toonbank. Houd er wel rekening mee dat dit ook ten koste gaat van het rendement van de kachel!

Een ander nadeel is dat het speksteen zwaar materiaal is en de kachels vaak groot. Een speksteenkachel is al snel drie keer zo zwaar als kachel van bijvoorbeeld een half massieve kachel. Hierdoor kunnen de kachels niet op elke ondergrond geplaatst worden en zonder grote verbouwing alleen op de begane grond.

Voordelen speksteenkachels

Het voordeel van een speksteenkachel zit hem volledig in de performance. Ten eerste heeft een speksteenkachel een verbrandingsrendement van 80-90%. Daarnaast absorbeert het materiaal de warmte en geeft het deze warmte ook af, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. Daarnaast verbrand de kachel, zowel hard als zacht hout en laat het weinig roet- of teerslag achter in het afvoerkanaal. U bent dus relatief minder tijd en geld kwijt aan het onderhoud en verbrandingsmateriaal. Tot slot is het mogelijk om speksteenkachels op maat voor u thuis te maken. Als u op zoek bent naar een high-end kachel en bereidt bent daar een investering voor te maken, dan is een speksteenkachel de ideale oplossing.