Als je het vermoeden hebt dat je Asbest in je pand hebt, dan is het tijd om daar wat aan te doen. De daken die in contact staan met de buitenlucht moeten voor 2024 gesaneerd zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de de bestandsdeel. Omdat het een nogal dure verweking is kan er tot 2019 een subsidie gebruikt worden. Vele huiseigenaren hangen een grote kostenpost boven het hoofd.

Asbest kan heel goed tegen hitte  en andere chemicaliën waardoor het erg geschikt is voor de bouw. Bij de wederopbouw na de tweede wereldoorlog is Asbest vaak gebruikt.

Al in de jaren 30 kwamen ze er achter dat Asbest slecht was voor de gezondheid. In 1993 is de Asbest pas verboden in de bouw. Dit betekend dat meerdere mensen stoflongen hebben opgelopen, ook wel Asbestkanker genoemd. De vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek gedaan en daar uit blijkt dat in ongeveer 120.000 woningen nog de slechte bestandsdeel aanwezig is.

Hoe weet ik of mijn huis asbest proof is

Er zijn vijf plekken waar het vaak te vinden is. Dit gaat dan om brandwerend materiaal bij de cv-ketel, onder een vinylvloerbedekking, rookkanalen en bij golfplaten daken.

Het product in vaste vorm in niet eens perse schadelijk. Bij verval komt het in de lucht en dan wordt het wel gevaarlijk en brengt het de volksgezondheid in  gevaar. Dit is dan ook de reden dat de overheid de beslissing heeft genomen dat het in heel Nederland verwijderd moet worden.

Wie verwijderd de asbest voor mij?

Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het verwijderen. Maar er wordt wel geadviseerd om het te laten doen door een specialist. Wanneer je in een appartementencomplex woont of een flat huurt dan is de VVE verantwoordelijk voor het verwijderen.

Bij een kleine hoeveelheid kan je het op zich zelf doen. Bij bijvoorbeeld een schuur die een golfplaten dak bevat. Op internet is te vinden hoe je dit op een goede manier doet.