De gemiddelde prijs per woning blijft stijgen en lijkt weer in de piek te komen. De woning markt lijkt in bloei te zijn. Niet iedereen profiteert hiervan.

Bloei geldt niet voor starters

De mensen die voor het eerst wat willen kopen profiteren niet van de huidige markt. Starters profiteren niet van de woningmarkt op dit moment. Een starter heeft door de hoge huizenprijs een vele hogere lening nodig. Daarnaast zijn de regels veranderd en dat is ook niet geheel positief voor de startende koper.

De mensen die voor het eerst een huis willen kopen moeten veel meer zelf inleggen. Dit is het gevolg van de nieuwe regels dat kopers minder mogen lenen dan eerder. Voorheen konden mensen 106 procent van de woningprijs lenen, maar dat is sinds toen 1 procent per jaar gedaald.

Volgend jaar is het dus helemaal niet meer mogelijk om extra te lenen naast de prijs van de woning. Vanaf volgend jaar moeten kopers zelf de overdrachtsbelasting, notariskosten en eventuele taxatie/makelaarskosten betalen.

Voor mensen die nauwelijks sparen is dat lastig. De extra kosten moeten deze mensen gaan lenen bij familie of bij de bank. De bloei geldt dus echt niet voor starters.

Als je in die periode in een dure huurhuis woont is het lastig om te sparen. Maar tegelijkertijd blijven de woonprijzen wel stijgen. Het bedrag dat je moet meenemen wordt dus jaarlijks hoger.

Voor afgesloten Hypotheken vanaf 2013 geldt dat huiseigenaren alleen hypotheekrente kunnen aftrekken wanneer de schuld binnen 30 jaar is afgelost. De keuze voor een aflossingsvrije hypotheek geldt dus niet wanneer je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek.

Deze regels gelden dus allemaal voor beginnende kopers. De mensen die al een huis hebben gekocht hebben geen of minder last van de nieuwe regels. Het wordt dus lastig voor een starter te concurreren met een koper die al een huis bezit. De mensen die al een hypotheek hebben kunnen de huidige regels meenemen wanneer zij een ander huis kopen.