Samenwonen is een uitdaging. Of je nou samen een nieuw huis koopt of één van de twee bij de andere intrekt. Er komen twee stijlen van wonen en interieur smaken samen.

Het is bijvoorbeeld echt belangrijk om goede afspraken te maken. Het is een goede reden om bij een langere periode een goede relatie te hebben samen te gaan wonen. Let hierbij wel op dat het je relatie wel zal veranderen. Dan hebben we het niet over de inrichting.

Het gebeurd te vaak dat stelletjes daar niet over nadenken en zonder afspraken bij elkaar in trekken. Maak duidelijk afspraken. Vraag elkaar: Wat vind jij belangrijk?

Samenwonen en je trekt bij iemand in

Op dit moment is het jouw huis niet, maar het moet uiteindelijk wel jouw huis worden. Als je gaat samenwonen dan is het de bedoeling om samen een smaak te creëren zodat je makkelijker keuzes kan maken in de toekomst. Dat is soms best lastig, maar gelukkig is het aanbod zo groot dat je vast wel wat kan vinden wat je beide mooi vind. Het advies is dan ook om een aantal persoonlijke spullen mee te nemen om het huis ook een beetje van jou te maken. Hierdoor voel jij je sneller thuis. Als je bijvoorbeeld iets heel lelijk vind, geef dan je eigen draai aan dat gene. Wanneer er een bank is die je totaal niet mooi vind zorg dan dat er kussens op komen die je wel kan waarderen. Als ook dat niet lukt zorg er dan voor dat het meubelstuk op een minder belangrijke plek komt te staan.

Iemand die bij jou intrekt

Als je gaat samenwonen in jouw huis dan ligt er bij jou juist een grote verantwoordelijkheid. Zorg er voor dat de gene ruimte krijgt om zich thuis te gaan voelen en accepteer de behoeftes van de andere.

Wat het extra lastig maakt is als je al eerder met een andere relatie dezelfde woning hebt gedeeld. Dit maakt het lastiger en de nieuwe partner zal het idee hebben dat het huis overwonnen moet worden. Het is dan goed om de interieur volledig aan te pakken. Door je partner daar in te betrekken maak je ruimte voor die gene.

Zorg er ook voor dat je compromissen sluit. Verplicht je partner niet om spullen weg te doen. Een voorwerp kan ook op een andere plek of een plek met een andere functie.