In moderne inrichtingen zijn vaak accentmuren te vinden en dat is niet zo gek. Een accentmuur geeft meer leven en dynamiek aan je interieur. Ook kan het invloed hebben op de ruimtelijke ervaring. Hier een paar tips voor het creëren van een accentmuur.

Lichtval

Let op natuurlijke lichtval voordat je een accentmuur wilt plaatsen. Als je muur geen natuurlijk licht ontvangt, oogt de muur donkerder. Dan is het aan te raden om de muur een wat lichtere kleur te geven. Voor een wand met wel lichtval is weer een donkere kleur aan te raden. Ook worden oneffen heden in de muur te zien door natuurlijk lichtval. Bereid de muur dus goed voor.

Keuze

Bij het kiezen van een wand hangt af van wat voor effect je wilt creëren. De achtergrond accentueren zal de ruimte naar je toetrekken terwijl een wand aan de zijkant juist ervoor zorgt dat de ruimte wat uitgerekt wordt.  Als je de ruimte wat kleiner en intiemer wilt lijken, dan zorgt een donker plafond of twee overliggende muren daar voor.

Oppervlak

Kleine accentwanden kun je meestal een opvallende kleur geven. Dit zorgt ervoor dat de kleine wand wat meer opvalt dan een grote wand. De regel is vaak dat een lichtere kleur, of kleuren die minder zuiver zijn, gebruikt wordt bij grote wanden. Lichte kleuren vragen om aandacht en wat donkere, minder zuivere kleuren liggen wat meer op de achtergrond.

Textuur

Het hoeft niet altijd zo te zijn te je accentmuur bestaat uit 1 kleur. Een mooie print of textuur kan ook gebruikt worden. Zo’n opvallende textuur kan een echte eye-catcher zijn en maakt de ruimte wat interessanter.

 

Klik hier als u zelf geen tijd of zin heeft om te schilderen.