Heb jij last van optrekkend vocht in huis? Dan is de kans groot dat je in een wat oudere woning woont. Oudere woningen hebben vaker last van vocht dan nieuwe woningen. Vaak heeft dit te maken met de isolatie van de woning. In dit artikel vertellen wij hoe je optrekkend vocht kan herkennen en wat je moet doen om het vochtprobleem op te lossen.

Wonen in een oudere woning: het grootste nadeel

Oudere woningen zijn natuurlijk prachtig. Lekker pittoresk en schattig met glas-in-lood ramen. Helaas hebben deze voordelen ook een groot nadeel, namelijk vocht. Zoals we hierboven al hebben verteld heeft dit vaak te maken met de isolatie van de woning, die meestal niet in orde is omdat het gaat om een oudere woning. De oorzaak van optrekkend vocht komt door direct of indirect contact van de muur met vocht of grondwater.

Hoe kan je optrekkend vocht herkennen? Met onderstaande voorbeelden kun je optrekkend vocht herkennen.

  • Alleen het onderste gedeelte van de muur heeft er last van (tot ongeveer 150 cm hoog)
  • Het behang komt los op het onderste gedeelte van de muur
  • Pleisterwerk komt los aan het onderste deel van de muur
  • Er zit een soort witte poeder op de muur. Dit is het verf dat verandert in een soort stuifmeel
  • Houten plinten zijn vochtig
  • Er ligt afgebladderde verf op de plint
  • Bakstenen en/of cement zijn aangetast in het onderste gedeelte van de muur
  • Vaak meerdere muren hebben last van bovenstaande problemen

 

Vocht in huis? Kies voor professionele vochtbestrijding!

Op het moment dat je last hebt van optrekkend vocht in huis kun je ervoor kiezen om zelf aan het doe-het-zelven te gaan. Echter is dit vaak een tijdelijke (slechte) oplossing voor het probleem. Je kan het veel beter overlaten aan een professional, ga dus op zoek naar een vochtbestrijding bedrijf bij jou in de omgeving en vraag om advies. Vaak kunnen ze precies vertellen wat er aan de hand is, wat er moet gebeuren en wat het in totaal gaat kosten. De kosten van vochtbestrijding vallen over het algemeen reuze mee.