Je woonkamer is het middelpunt van je woning als het ware. Je komt daar bijeen met je familie of ontvangt gasten. Het is dus belangrijk dat deze kamer comfortabel is en er gezellig uit ziet. Hier dus een aantal tips voor het inrichten van je woonkamer.

Praktische woonkamer

Eisen

In de woonkamer gaan er ongetwijfeld verschillende activiteiten plaatsvinden. Bedenk dus eerst wat er allemaal gaat gebeuren in de kamer. Wordt er gegeten, gespeeld, ontspannen of tv gekeken? Voor elke activiteit die gaan plaatsvinden zoek je naar eisen die de activiteiten naar vragen. Wat voor licht heb je nodig als er gestudeerd wordt en is er mogelijkheid tot internet? Hoeveel ruimte is er nodig en waar zitten de stopcontacten? Zet alles netjes op papier wat er allemaal gedaan wordt zet daarnaast de eisen.

Tekenen

Als je er uit bent welke activiteiten er gaan plaatsvinden en de eisen bedacht hebt, dan is het tekenen van een grondplan de volgende stap. Teken de woonkamer uit en zet er alles in wat er te vinden valt. Zet daar dus elementen in als stopcontacten, ramen, deuren, trappen en ingebouwde kasten. Teken dan je meubelen en verlichting in je grondplan op basis van je activiteiten. Zo krijg je al een goed beeld hoe je woonkamer er uit kan zien.

Mocht je niet zo goed zijn met tekenen, dan zijn er genoeg programma’s op het internet te vinden die je hiermee kunnen helpen.

Verlichting

Om je kamer sfeervol te maken, heeft het gebruik van verlichting zeker een invloed.

Zones

Verdeel je de kamer in zones, zover mogelijk. Een eethoek heeft natuurlijk andere verlichting nodig dan een leeshoek. Het is dus belangrijk om te weten wat de activiteiten zijn in je woonkamer. Pas je verlichting daar op aan.

Mocht je de zones in je woonkamer op sommige momenten willen veranderen, kies dan voor staande lampen en niet voor lampen die vastzitten aan de muren of op het plafond.

Combineren

Het is handig om verschillende verlichtingstypes te combineren. Zo heb je de basisverlichting die ervoor zorgt dat de woonkamer aangenaam verlicht wordt.

Voor bepaalde taken, zoals lezen of schrijven, is taakverlichting nodig. Om onnodige schaduwen te creëren op je bureau, kan je gebruik maken van bureaulampen, muurverlichting of staanlampen die flexibel zijn.

Als laatste is het ook leuk om sfeerverlichting te hebben in je woonkamer. Deze zorgt ervoor dat de sfeer omgeslagen kan worden en er heerlijk ontspannen kan worden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld kaarsen, dimbare verlichting of LED-lampen gebruiken.