De Nederlandse koopwoningen stijgen veel sneller in prijs dan kantoren, bedrijfspanden en winkelpanden. Nadat tussen 2008 en 2013 de prijzen waren gezonken, groeien de prijzen van koopwoningen aanzienlijk harder. Dit blijkt uit cijfers uit een nieuwe prijsindex opgemaakt door de makelaarsvereniging NVM en Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Deze prijsindex heeft als doel om voor meer transparantie op de vastgoedmarkt te zorgen.

Prijzen koopwoningen herstellen sneller

Er zijn volgens experts meerdere redenen te noemen waardoor de prijzen van koopwoningen sneller omhoog schieten. Sinds eind 2015 stijgt ook de verkoop in het aantal woningen. Inmiddels is het tweede kwartaal van 2016 het derde aaneensluitende kwartaal met een groei in het aantal woningverkopen. Nederland heeft te maken een overaanbod aan kantoren en winkelpanden hier bij komt het feit dat er in Nederland steeds minder vierkante meter per werknemer wordt gehuurd en gekocht. Deze factoren zijn de voornaamste redenen dat de prijzen van de kantoorpanden en winkelpanden gelijk blijven.

Huidige leegstand kantoorpanden

Uit recente cijfers van het ASRE is op te maken dat beleggers opnieuw meer betalen voor vastgoed. Veel grote ketens in Nederland zijn sinds 2011 failliet gegaan. In combinatie met de digitalisering van onder andere kledingwinkels is hierdoor is er groot deel van de winkelpanden leeg komen te staan. Toch neemt de leegstand de laatste jaren gestaag af. Dit komt door verschillende projecten waarbij kantoren worden omgebouwd tot appartementen en hotels.

Cijfers Taxaties grote steden

Om het onderzoek uit te breiden hebben wij van Zakelijk Dagblad zelf contact opgenomen met verschillende taxateurs uit de grootste steden in Nederland. Taxatie Leiden meldt: “We merken dat het aantal verkopen in woningen toeneemt. Als taxateur zien wij dat hierdoor veel woningen in waarde stijgen.”.