Het is weer december, buiten bereikt de temperatuur regelmatig het vriespunt maar binnenshuis maken we de boel lekker warm in de koude wintermaanden. Bent u opzoek naar wat tips om te kijken of uw woning winterklaar is? Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.

1. Warmte is belangrijk
Iedereen heeft het wel ooit gehoord: iemand die zei dat de deur dicht moest om dat de kou anders naar binnen kwam. Feitelijk is dit onjuist. Warme lucht verplaatst zich juist naar buiten. Dus de juiste uitspraak zou zijn: ‘Doe de deur dicht, je laat de warmte ontsnappen!’
De verwarming volop aanzetten is makkelijke oplossing voor een warmer huis maar kan een dure grap zijn in de maanden die toch al duurder zijn. Probeer het huis te controleren op koude en vochtige kiertjes. Controleer deuren, ramen en bijvoorbeeld de zolder. Met wat extra folie of een tochtstrip kunt u tochten tegen gaan en de warmte binnen houden.
Controleer ook de CV-ketel. Laat deze ontluchten en zorg dat de waterdruk voldoende is. Deze zou tussen de 1,5 en 2 bar moeten zijn.

2. Voorkom bevriezing
Probeer gevoelige leidingen af te dekken en te bescherm uw woning tegen kapotte buizen en pijpen. Zet ook de thermostaat nooit lager dan 10 graden. Hierdoor voorkomt u bevriezing. Reparaties van bevriezingen kunnen hoog oplopen in de kosten.

3. Verziering
Een mooi kerstboom mag natuurlijk niet ontbreken in de koude dagen. Zorg ervoor dat uw bedrading en verziering geen gevaar vormen. Zowel een echte als neppe kerstboom in combinatie met oude kerstverlichting kunnen al snel voor een grote brand zorgen. Laat uw verziering dus niet aanstaan wanneer er niemand aanwezig is. Pas ook op met kaarsjes. Na een drukke avond gezelligheid kunnen deze snel worden vergeten om uit te zetten.

4. Opruimen
Het klinkt misschien als een vreselijke taak om te doen maar probeer uw stoep of entree vrij te houden van sneeuw. Zodra de temperaturen stijgen en dalen zal de sneeuw smelten en daarna weer bevriezen. Dit zorgt voor ijsplaten waarover men makkelijk kan uitglijden.
Controleer ook uw dakgoot regelmatig op bladeren. Zo raakt deze niet verstopt en vermijdt u verdere problemen.

5. Verzekeren
Afhankelijk van uw woning is het wellicht interessant om deze te verzekeren tegen typische winterschade. Hagel en winterstormen kunnen op boerderijen en oudere daken zorgen voor grote schaden. Raadpleeg een expert voor meer tips om uw woning winterklaar te maken en wat eventueel de beste optie zou zijn op uw woning te verzekeren tegen schade.