Ongeacht of je op zoek bent naar een nieuwe woning of niet, het kan je niet zijn ontgaan: de hypotheekrente stijgt, de woningprijzen stijgen en woningen worden alsmaar sneller verkocht. Dit is het gevolg van een aansterkende economie. Helaas is dit minder gunstig voor diegene die opzoek is naar een nieuwe woning. De stijgende kosten en andere huizenzoekers voeren een grote druk uit op jouw beslissingen. In de haast ben je bang om de verkeerde beslissingen te maken. In dit geval is het juiste advies van groot belang om te slagen in het kopen van het ideale huis. Daarom hebben wij een aantal praktische tips op een rijtje gezet:

Begin bij het begin en controleer de WOZ-waarde. Dit is gratis en zo  geregeld via de website wozwaardeloket.nl.  Wanneer u de informatie over de WOZ-waarde heeft kunt u kijken voor welke prijs er een hypotheek is afgesloten. Dit kan u een idee geven of de vraagprijs redelijk is.

Wanneer de vraagprijs redelijk is en u klaar bent voor de volgende stap komen de persoonlijke voorkeuren om de hoek kijken. Voldoet de woning volledig aan uw wensen? Wanneer dit niet het geval is dan kunnen wij u geruststellen; de ideale woning bestaat niet voor iedereen. Sterker nog, het grootste deel van de huizenzoekers zal waarschijnlijk nooit een perfecte woning vinden.

Dit brengt ons tot het volgende punt: Staar je niet blind op je eigen wensen. Natuurlijk is een tuin op het zuiden of goede isolatie wenselijk. Maar dit is niet voor elke woning weggelegd. Kijk goed naar aan welke factoren je zelf iets kunt doen en wat hiervan de kosten zullen zijn. Vraag jezelf af of de andere factoren hierna verwaarloosbaar zijn.

Bij het eerder genoemde punt is het belangrijk om vooraf goed bouwtechnisch onderzoek te laten verrichten naar de woning. Te vaak probeer men kosten te besparen door dergelijke onderzoeken niet uit te voeren. Wanneer iets mis is met de muren of de fundering van de woning bent u uiteindelijk veel meer geld kwijt. In sommige gevallen worden dergelijke onderzoeken zelfs vergoed of zijn ze standaard inbegrepen bij de prijs van uw makelaar.

Niet genoeg onderhandelen is een punt waar veel kopers mee te maken hebben. Bekijk voordat u de onderhandelingen in gaat wat voor u de mogelijkheden zijn. Bekijk wat een realistisch bedrag is dat de verkoper eventueel zou kunnen zakken. Bedenk een onderhandelplan en kijk hierbij niet alleen naar de huidige situatie maar hou oog voor de situatie over 5 en 10 jaar.