Je hebt een mooi stukje grond waar jij je droomhuis op wilt bouwen. Maar waar let je op bij het ontwerpen van een nieuwe woning? In dit artikel staan 5 handige tips die je kunnen helpen met het ontwerpen van je nieuwe droomhuis.

  1. Gewenste woonstijl

Allereerst zal je je woonstijl moeten bepalen. Probeer te ontdekken van je persoonlijke smaak is en je favoriete stijl. Is je stijl meer strak of modern, klassiek of antiek? Deze stijlvormen kun je laten terug komen in de bouwstijl van het huis. Probeer inspiratie op te doen in de omgeving of op woonsites om voor jezelf duidelijk te krijgen hoe jij wilt wat voor uitstraling jouw huis heeft.

  1. Let op de woninggrootte

Het is belangrijk om na te gaan hoe groot het huis moet worden. Daarbij is het minstens zo belangrijk om te kijken naar het budget. Maar ook de vraag hoeveel mensen er komen te wonen, hoeveel vierkante meter de grond is en wat de gemeente voor eisen stelt aan het bouwen van een huis. Als dit allemaal duidelijk is, kan het ontwerpen van start gaan.

  1. Duurzaam

Het duurzaam bouwen is echt van deze tijd. Het is gunstig voor de omgeving maar kan ook gunstig zijn voor je portemonnee. De overheid heeft namelijk plannen om op korte termijn regels omtrent het duurzaam bouwen in te voeren. In de vorm van subsidies bijvoorbeeld. De bouwkosten voor duurzaam bouwen vallen vaak hoog uit maar kunnen eenvoudig terug verdient worden door lage energiekosten etc. Nieuwe huizen zijn tegenwoordig energieneutraal.

  1. Schakel een architect in

Ook al zou je zo graag volledig het project in eigen handen hebben, het is essentieel om gebruik te maken van de diensten van een architect. Een architect is veel sneller klaar met het ontwerp dan jij zelf. Vraag of je zoveel mogelijk betrokken kan worden bij het ontwerpproces. Een architect weet waar hij mee bezig is, waar jij misschien voor onverwachte kosten komt te staan tijdens de bouw.

  1. Zoek naar het perfecte ontwerp

Schakel naast een architect ook de hulp van familie en vrienden in. Zij hebben andere inzichten en gedachten waarmee je tot een nieuw of beter idee kunt komen. Naast menselijke hulp kun je ook tools inschakelen die helpen met het maken van een tekening.

Succes met het bouwen van je droomhuis!