Controleer of jouw huis risico loopt op betonrot. Woningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 hebben een hoge risico factor. In die periode zijn veel huizen gebouwd met minder goed beton.

Wat is betonrot precies?

Betonrot wordt vaak veroorzaakt door het roesten van de stalen constructie in het beton. Het beton rot dus zelf niet. Door de roestvorming op het staal in het beton zet het staal uit en zorgt dus voor meer ruimte voor het vocht en dus meer roest. Het beton begint door de druk weggedrukt en begint te brokkelen.

Calciumchloride

Tussen 1965 en 1983 zijn bij veel woningen calciumchloride toegevoegd aan het beton. Dit werd gedaan om het verhardingsproces te versnellen, waardoor het mogelijk was om twee keer zo snel te werken. Later bleek dat juist de calciumchloride op termijn ging zorgen voor corrosie van de wapening. Het is toen verboden om nog langer calciumchloride te gebruiken.

Betonrot herkennen

Wanneer je kijkt naar de aanhechting van de balkon boven je en je ziet lichtbruine vlekken dan is dat vaak een teken van roest en een risico voor betonrot. Op dat moment is het advies om er naar te laten kijken. Ook op je eigen balkon kan je kijken of er kleine scheurtjes zichtbaar zijn bij de aanhechting van het balkon.

Verplichte onderzoek

In 2016 is er een regeling gekomen dat voor 1 juli 2017 een onderzoek moet zijn gedaan naar het beton in een woning. De galerijflats die gebouwd zijn tussen 1950 en 1970 lopen een hoog risico. De onderzoeken moeten gedaan worden door de woningeigenaar. Huur je een flatwoning? Dan is de huisbaas verantwoordelijk. Als je een flat of appartement gekocht heeft dan valt het onderzoek onder de vereniging van eigenaren.

Mocht er tekenen zijn van betonrot moet er een deskundige aan te passen komen om te kijken wat een geschikte methode is om het te repareren. De kosten kunnen hierbij hoog oplopen.