In de zomer merk je natuurlijk niet of je cv-ketel het wel of niet goed doet. Maar wanneer het ineens koud wordt kan het zijn dat je ketel het niet goed doet. Dan ben je vaak te laat. De monteurs hebben het dan ineens stervers druk en kan het even duren voordat de monteur tijd heeft. Dus wees de drukte voor.

Wanneer een ketel het niet lekker doet dan schiet hij in storing. Dit gebeurd natuurlijk altijd wanneer je hier niet op zit wachten en in de kou zit. Wanneer een ketel uit het niets ineens vol moet stoken kunnen er onderdelen kapot gaan of de druk niet voldoende zijn.

Cv-ketel moet je onderhouden

De grootste fout die mensen maken is wachten tot het te laat is. Mensen negeren mankementen en vaak is het dan te laat. Om de levensduur te verlengen moet een ketel ook op tijd worden bijgevuld. Wat je volgens een cv-monteur zeker niet moet doen is het zelf sleutelen aan verwarming installaties met gas. Dit soort installaties moeten ten aller tijden door deskundig personeel gedaan worden. Ieder jaar gebeurd het namelijk weer dat er mensen dood gaan aan een koolmonoxidevergiftiging. Door deze gevallen is het vanaf 2019 verplicht om onderhoud en reparaties uit te laten voeren door een erkende monteur.

Koolmonoxide is namelijk levensgevaarlijk. Wanneer de ketel niet al het gas verbrand kan er Koolmonoxide ontstaan. Het grootste probleem hiervan is dat je het niet kan zien, ruikt of proeft.

Onderhoud advies

Hou je ketel goed in de gaten. Zorg zelf dat de waterdruk op peil is. De druk moet tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Vul dit anders bij.

Er kan ook lucht zitten in de ketel. Draai dan voorzichtig het ontluchtingskraantje open tot er geen lucht meer uit komt. Wacht tot er alleen nog water uitkomt en draai het kraantje dicht. Check na het ontluchten altijd even de druk. Het gebeurd wel eens dat de druk veranderd.